Здравни осигуровки проверка по ЕГН в НАП

Здравни осигуровки и здравно осигуряване в България. Здравно осигурени ли сте? Проверка на здравни осигуровки

Калкулатор за здравни осигуровки

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихви може да направите в сайта на НАП чрез електронната услуга "Здравноосигурителен калкулатор"

Калкулаторът, който автоматично изчислява дължимите здравни вноски и лихви по тях, е публикуван на онлайн портала на НАП. Калкулаторът изчислява размера на дължимите здравни осигуровки, които дължите. Изчисляват се и лихвите върху дължими здравни осигуровки. Калкулаторът е напълно безплатен и не се налага да притежавате електронен подпис. С негова помощ може да изчислите всички здравни вноски, които дължите от 2000 година досега.

Така гражданите могат да направят справка на здравноосигурителния си статус и да проверят, за кои месеци не са платени здравните им осигуровки. Нужно е само да маркирате месеците, в които не сте платили здравните си вноски и как сте се осигурявали – дали като ЕТ, упражнявате свободна професия, земеделски производители и т.н.

Целта на НАП е да улесни гражданите, които нямат възможност да посещават офисите и да чакат на опашки. Освен това с новата услуга ще се облекчи и работа на служителите в НАП.

Калкулатор за самоосигуряващи се лица

Калкулаторът служи за изчисляване на здравноосигурителните вноски за самоосигуряващи се лица, които:

Как да откриете електронния калкулатор:

Препоръчително е при работа с уебсайта на НАП да ползвате Internet Explorer.

  1. От началната страница на портала на НАП избирате раздел "Е-услуги на НАП";
  2. След което избирате раздел "Е-услуги със свободен достъп";
  3. От този раздел изберете "Справка за здравноосигурителния статус";
  4. И отидете на "Здравноосигурителен калкулатор".